top of page

Primanje u ministrante

U nedjelju 21. svibnja 2017., u našoj crkvi u Salisbury, pod svetom misom u 10:30 am, službeno smo primili u ministrante 10 djece. Ova djeca vec duže vrijeme služe kod oltara, ali sada su i službeno postali poslužitelji u crkvi.

Na početku samoga slavlja ministranti su u procesiji ušli u crkvu noseći u rukama svoja ministrantska odijela. Voditelj misije fra Davor Dominović, najprije je prozvao svih 10 djece, zatim je blagoslovio njihove bijele ministrantske haljine, koje su nakon toga djeca obukla na sebe.

Naziv ministrant latinska je riječ (ministrare – služiti). Služba ministranta (pomoćnika i poslužitelja kod oltara) veoma je stara služba, čiji počeci sežu još u rano doba nastanka prvih crkvenih zajednica. Među ranim mučenicima bilo je mnogo mladića koji su obavljali službu ministranta.  Najpoznatiji od njih je sv. Tarzicije, koji je ubijen upravo zbog svoje odane vjere u Krista i predane službe ministriranja na svetim liturgijskim slavljima.

Za našu zajednicu ovo je velika radost i tračak nade, da i naša zajednica ima svjetliju budućnost uz mlade koji nasljeduju Krista.

HKC Brisbane i Gold Coast

bottom of page