top of page

Proslava 50 Obljetnice naš crkve Bl. Kardinal Alojzija Stepinca u Salisbury50. obljetnica crkve “Blaženog kardinala Stepinca” Brisbane

U subotu, 18. studenog 2023., u našem Hrvatskom katoličkom centru “Kardinal Stepinac” Brisbane posvećen je novi oltar i blagoslovljena obnovljena crkva. Naime, ove godine u travnju navršilo se punih 50 godina kako su prvi članovi naše zajednice zajedno sa svojim svećenikom vlč. Vinkom Kanižajem kupili zgradu naše crkve sa zemljištem pored nje. Zgrada je prema pisanim dokumentima građena od 1920.-1921. kada je i otvorena, a služila je lokalnoj australskoj zajednici kao društvena dvorana. U kasnijim desetljećima služila je i kao kino dvorana, da bi ju članovi naše hrvatske zajednice nakon kupovine koristili kao Hrvatski klub za potrebe zajednice, a nedjeljom za slavlje svete mise, da bi poslije bila prenamijenjena u crkvu za bogoslužja na hrvatskom jeziku.

Obnova crkve započela je u kolovozu 2022., a većina radova bila je završena već do Cvjetnice 2023., kada je zajednica već imala ponovno liturgijska slavlja u novoobnovljenom prostoru. Obnova se vršila po projektu naše domaće arhitektice gospođe Jelene Marinković, kojoj ovim putem zahvaljujemo. Ono što s ponosom ističemo jeste svesrdno sudjelovanje članova našeg HKC-a u novčanim donacijama, ali i u donacijama građevinskih materijala, kao i dragovoljnog rada na obnovi crkve. Svima veliko hvala.

Sveto misno slavlje i obred posvete novoga oltara, te blagoslov obnovljene crkve predvodio je mons. Mark Coleridge, nadbiskup Brisbanea uz koncelebraciju jos 12 svećenika. Bio je nazočan i provincijal Franjevačke provincije Svetoga Duha iz Australije fra Phillip Miscamble uz još 5 članova istoimene Provincije, te voditelji HKC-a iz Wollongonga, Sunshinea i Springvalea iz Melbourna, Summer Hilla iz Sydneya, te jedan grko-katolički svećenik iz Ukrainske grko-katoličke crkve.

Slavlje je uveličao i naš crkveni zbor, na koji smo također ponosni. Osobita nam je čast da su na našoj proslavi bili nazočni predstavnici Republike Hrvatske, Njezina Ekselencija gđa Betty Pavelich, veleposlanica RH iz Canberre, te gosp. Ivica Glasnović, generalni konzul RH iz Sydneya i gđica Nives Frohlich, konzulica iz istoimenog konzularnog ureda.

Za vrijeme misnoga slavlja zajednici je predstavljena i nova slika (portret) blaženoga Alojzija kardinala Stepinca, rad mlade slikarice iz našega Centra gđice Ivane Đurić. Ovaj prelijepi portret služit će u našoj crkvi za javno štovanje.

Kako je 18. studeni Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata i na žrtve Vukovara i Škabrnje, nakon misnog slavlja, nadbiskup i svi prisutni uputili su se do Gospinog kipa ispred naše crkve gdje su on, gđa Pavelich, gosp. Glasnović i fra Davor Dominović upalili svijeće za sve žrtve domovinskog rata, te izmolili opijelo za pokoj duša. Iz pijeteta prema žrtvama domovinskog rata toga dana nije bilo glazbe niti narodnog veselja za vrijeme svečanog ručka koji se održao u Hrvatskom klubu na Rocklea.

Ručak je započeo intoniranjem državnih himni Australije i Republike Hrvatske nakon čega je održana minuta šutnje za poginule branitelje i civilne žrtve domovinskog rata.

Dok se čekao početak ručka gostima je Hrvatska folklorna grupa “Dukati” izvela nekoliko tradicijskih hrvatskih plesova. Na proslavu je došao i pun autobus članova naše zajednice sa Gold Coasta. Za vrijeme ručka održani su i pozdravni govori uvaženih gostiju, a na koncu sve prisutne je pozdravio i uputio svoje zahvale i čestitke i voditelj našeg HKC Brisbane i Gold Coast fra Davor Dominović.

Od srca zahvaljujemo našim mesarima Margaret i Adam Markovic iz Adam’s continental smallgoods za darovano meso i mesne proizvode za svečani ručak. Hvala svima koji su satima pripremali ukusnu hranu i pobrinuli se da naša svečanost proteče u najboljem redu.

Pri koncu svečanog ručka veleposlanica Pavelich zajedno s gen. konzulom Glasnovićem uručila je zahvalnicu Hrvatskom katoličkom centru za doprinos u očuvanju hrvatske kulture i identiteta, te za dobru suradnju s institucijama RH u Australiji.

Neka Bog nagradi sve, i neka nam podari sloge, jedinstva i snage da radimo još bolje i više na očuvanju naše hrvatske tradicije, identiteta i vjernosti Isusu Kristu.

bottom of page