top of page

Hrvati katolici iz Brisbanea i Gold Coasta, u Australiji, već treću godinu za redom hodočaste u svetište Majke Božje Pomoćnice kršćana u Marian Valley (Marijina dolina). Ovogodišnje hodočašće organizirano je u subotu, 30. ožujka 2019. Hodočašće je započelo sv. Ispovijedi, a nakon toga su vjernici u procesiji išli od postaje do postaje, moleći tradicionalni Put križa na hrvatskom jeziku. Na povratku prema crkvi povorka se zaustavila kod hrvatske kapelice posvećene sv. Anti, gdje se izmolila prigodna kratka molitva i otpjevala hrvatska himna. Nakon toga slavljena je sveta misa za sve hodočasnike i to na hrvatskom jeziku. Bio je prelijep osjećaj za nas Hrvate katolike ovdje u tuđini slaviti svetu misu na našem jeziku.

 

Osim Hrvata na misi je bilo nekoliko desetaka katolika drugih nacionalnosti. Za nas je ovo hodočašće bilo kao da smo ujedinili Mariju Bistricu, Međugorje, Sinj, Olovo i sva druga hrvatska i bosansko-hercegovačka marijanska svetišta. Molitveni program i svetu misu predvodio je fra Davor Dominović, voditelj HKC Brisbane i Gold Coast.

 

Gospino svetište Marian Valley razvilo se oko samostana otaca pavlina u prekrasnom ambijentu doline u queenslandskoj šumi, nadomak Canungre, u unutrašnjosti Gold Coasta. Na samom ulazu u svetište nalazi se pavlinski samostan, a od samostana staza vodi do velike i skromne poluotvorene crkve gdje se slave mise i druge pobožnosti s hodočasnicima. U produžetku zelene doline nalaze se postaje Puta križa s kipovima u prirodnoj veličini. Posljendnju, petnaestu postaju (Uskrsnuće) financirali su upravo vjernici naše zajednice. U dolini su smještene i kapelice koje su katolici raznih nacija i porijekla podigli u čast Majke Božje ili nekog drugog sveca. Mi Hrvati imamo kapelicu posvećenu sv. Anti  Padovanskom, a uz njega je i kip Gospe međugorske. Svake godine na blagdan sv. Ante, u lipnju, hodočastimo u Marian Valley i slavimo misu u čast sv. Ante.

 

HKC Brisbane i Gold Coast

Hodočaste u Marion Valley

bottom of page